Skip to content

Bulgarije, het corruptste land van de Europese Unie

Leestijd: 4 min.

In het kort

Transparency International heeft Bulgarije bekroond tot het corruptste land van de Europese Unie, zo schreef het Financieel Dagblad. Dat de inwoners van Bulgarije het hiermee eens zijn wordt bewezen door de aanhoudende protesten in de Balkanstaat tegen corruptie. De premier van Bulgarije, Boyko Borissov, ligt al een tijd onder vuur vanwege vermeend gesjoemel met EU-geld. Met deze twijfelachtige titel op zak en de aanhoudende onrust in het land moet er wat veranderen.

Als lid van de Europese Unie krijgt Bulgarije als een van de armere landen van de Unie, elk jaar subsidie uit bijvoorbeeld de structuur- en investeringsfondsen om de economische ongelijkheid met de rest van de leden van de Europese Unie te verkleinen. Bulgarije krijgt hier jaarlijks ruim twee miljard euro voor. Dit geld zou gebruikt moeten worden om onder andere de infrastructuur, landbouw en het onderwijs te verbeteren. De demonstranten en de CPI betichten Bulgarije echter van corruptie, wat op een groot deel gebaseerd is op de fraude met EU-geld. Maar hoe pleegt Bulgarije dan fraude met EU-geld?

 

Overdreven begrotingen en vakantiehuizen 

Een van de bekendste voorbeelden zijn de hotels die in Bulgarije gebouwd zijn met Europees geld, die het toerisme in landbouwgebieden zouden moeten bevorderen. Deze hotels werden alleen niet gebruikt door vakantiegangers, maar zij werden door overheidsfunctionarissen gebruikt als vakantiehuizen. Ook overdreven bouwbegrotingen voor de aanleg van infrastructuur, die vervolgens zo gammel zijn dat daar weer grote onderhoudscontracten uit voortvloeien, zijn een goed voorbeeld. Het Europese geld wordt systematisch gebruikt voor het verrijken van de personen in de meest vooraanstaande overheidskringen, die invloed hebben in het lokale openbare ministerie zodat zij ongestraft te werk kunnen gaan. Het is dan ook logisch dat er vragend richting Brussel wordt gekeken; hoe is dit mogelijk? Alhoewel het EU-geld eindigt in de zak van politieke elite, zijn de subsidies voor de inwoners essentieel. Daarmee werkt de Europese Unie onbedoeld de corruptie in de hand.

De rapportcijfers van Transparency International

Dit gesjoemel en het gebrek aan wetten om corruptie effectief tegen te gaan levert Bulgarije de titel op “het corruptste land van de Europese Unie”, volgens Transparency International. Transparency International is een organisatie die jaarlijks een zogenaamde Corruption Perceptions Index, oftewel de CPI publiceert. De Corruption Perceptions Index scoort en rangschikt landen of staatsgebieden op basis van hoe corrupt de publieke sector van een land wordt ervaren door experts en bedrijfsleiders. Nederland staat al jaren rond de achtste plaats op deze lijst, terwijl Denemarken zijn eerste plaats deelt met Nieuw-Zeeland. Ter vergelijking; Bulgarije bestiert de 74ste plaats op de CPI lijst, tussen Suriname en Jamaica in. Er wordt een ‘rapportcijfer’ gegeven door Transparency International op een schaal van nul tot honderd. Europa scoort als werelddeel met een gemiddelde van 66 het beste. De rapportcijfers die Transparency International uitdeelt zijn gebaseerd op dertien vragenlijsten, gecombineerd met beoordelingen die zij laten invullen door de experts en bedrijfsleiders.

 

De CPI lijst in de CDD On Demand oplossing

De CPI lijst is een vooraanstaande indicator als het gaat om corruptie en is daarom ook verwerkt in de CDD On Demand oplossing. Naast de CPI lijst kijkt de CDD On Demand oplossing ook naar de FATF lijst met risicolanden en de hoog-risicolandenlijst opgesteld door de Europese Unie. Als een cliënt fiscaalinwoner is van een land wat slecht scoort op een van de lijsten of zijn bedrijf in een van die landen heeft gevestigd, is het van belang om een verscherpt cliëntenonderzoek uit te voeren in het kader van de Wwft. Het verscherpte Wwft-cliëntenonderzoek is eenvoudig en snel uit te voeren met behulp van CDD On Demand. U doorloopt een uitgebreide compliance check die uw cliënt op elf verschillende punten controleert, waaronder landenrisico. Door het uitvoeren van deze uitgebreide compliance check verkleint u het risico dat u – onbewust – zakendoet met malafide personen of bedrijven. Aan het eind van het cliëntenonderzoek ontvangt u een gewaarmerkt rapport wat u in uw administratie kunt bewaren in geval van een audit van autoriteiten.

Ontdek hoeveel tijd en geld u kunt besparen met het uitgebreide en snelle Wwft-cliëntenonderzoek van CDD On Demand door een gratis demo account aan te vragen. U ontvangt tien gratis credits waarmee u de cliëntenonderzoeken zelf kunt uitvoeren en u kunt ervaren hoe CDD On Demand uw organisatie kan verrijken.