Skip to content
Corruptie in 2023 Een Wereldwijd Overzicht

Corruptie in 2023: Een Wereldwijd Overzicht

Leestijd: 2 min.

Corruptie blijft in 2023 een groot probleem dat landen wereldwijd treft. Transparency International’s Corruption Perceptions Index (CPI) biedt een jaarlijks inzicht in de mate van waargenomen corruptie in 180 landen. Met een schaal van 0 (zeer corrupt) tot 100 (zeer schoon), biedt de CPI een gedetailleerde analyse van de staat van wereldwijde corruptie. We delen de belangrijkste conclusies uit het recent gepubliceerde rapport over 2023.

Alarmerende Wereldwijde Trends

  • Nog steeds veel corruptie: Het recente CPI-rapport van 2023 laat zien dat corruptie nog steeds een veel voorkomt. Dit is een zorgwekkende constatering die wijst op grote problemen in publieke sectoren.
  • Wereldwijde lage scores: Meer dan tweederde van de landen scoort onder de 50 op de CPI, wat duidt op ernstige corruptieproblemen. Deze lage scores benadrukken de omvang van het probleem en de noodzaak voor dringende hervormingen.
  • Globale achteruitgang: Het wereldgemiddelde staat slechts op 43, wat aantoont dat de meeste landen ofwel geen vooruitgang boeken of zelfs achteruitgaan in hun strijd tegen corruptie. Maar 28 landen hebben de CPI-score verbeterd sinds 2012, terwijl 34 landen juist lager scoren.

Democratische landen scoren hoger

Landen met een sterke rechtsstaat en goed functionerende democratische instellingen staan vaak bovenaan de index. Democratische landen presteren over het algemeen veel beter dan autoritaire regimes bij het beheersen van corruptie – volledige democratieën hebben een gemiddelde CPI van 73, gebrekkige democratieën hebben een gemiddelde van 48 en niet-democratische regimes slechts 32.

Regionale Perspectieven

  • Europa: Hoewel West-Europa en de EU over het algemeen hoger scoren, zorgt een afnemende politieke integriteit ervoor dat het regionale gemiddelde daalt.
  • Wereldwijde stagnatie: Alle regio’s, waaronder Oost-Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de Amerika’s, kampen met uitdagingen op het gebied van corruptie en een zwakke rechtsstaat. Dit wijst op een wereldwijde stagnatie in de strijd tegen corruptie.

Beste en slechtste presteerders

Voor het zesde opeenvolgende jaar staat Denemarken bovenaan de ranglijst met een score van 90. Finland en Nieuw-Zeeland volgen op de voet met scores van respectievelijk 87 en 85. Noorwegen (84), Singapore (83), Zweden (82), Zwitserland (82), Nederland (79), Duitsland (78) en Luxemburg (78) maken de top 10 van 2023 compleet.

Ondertussen scoren landen die conflicten doormaken of waar sprake is van sterk beperkte vrijheden en zwakke democratische instellingen het slechtst. Dit jaar staan Somalië (11), Venezuela (13), Syrië (13) en Zuid-Soedan (13) onderaan de index. Jemen (16), Nicaragua (17), Noord-Korea (17), Haïti (17), Equatoriaal-Guinea (17), Turkmenistan (18) en Libië (18) zijn de volgende laagst presterende landen.

Conclusie

Het CPI-rapport van 2023 werpt een duidelijk licht op de staat van corruptie wereldwijd. Het onderstreept de noodzaak voor versterkte inspanningen om corruptie aan te pakken, de rechtsstaat te versterken en transparantie en verantwoordingsplicht te bevorderen. Terwijl sommige landen vooruitgang boeken, blijft de wereldwijde strijd tegen corruptie een complexe en uitdagende taak die vastberadenheid en gecoördineerde actie vereist.

Bij SCOPE FinTech Solutions zetten we ons in om uw organisatie te helpen bij het verbeteren van transparantie en het naleven van anti-corruptieregels. Onze geavanceerde oplossingen ondersteunen u in het uitvoeren van grondige compliance checks en het waarborgen van naleving van alle relevante regelgeving.

Maak snel een proefaccount aan! Samen kunnen we een eerlijkere en transparantere zakelijke omgeving creëren.