Leestijd: 4 min.
In tien stappen voldoen aan de Wwft, het lijkt simpel, maar wat moet er nu gebeuren? In ons vorige blog zijn wij ingegaan op de eerste stap, ‘’bent u Wwft plichtig?’’. Of u Wwft-plichtig bent hangt af of u volgens de Wwft valt onder een van de definities van instellingen waarvoor de Wwft van toepassing is. Let op, de Wwft wordt nog regelmatig aangevuld met extra richtlijnen. Dat u nu niet Wwft plichtig bent betekent niet dat deze wetgeving in de toekomst ook niet op u van toepassing zal zijn.
In deze tweede blog wordt ingegaan op de tweede stap, het identificeren van uw client. Deze stap moet uitgevoerd worden voordat u dienstverlening zal verlenen. Identificeren wordt in de Wwft omgeschreven als ‘’opgave van identiteit laten doen’’.
De vastlegging van de identiteits- en verificatiegegevens van uw cliënt moet toegankelijk zijn zodat in voorkomende gevallen een melding kan worden verricht en een controle eenvoudig kan plaats vinden. De vastlegging moet wel in overeenstemming met de AVG worden gedaan.
Natuurlijke persoon
Van een cliënt/natuurlijke persoon en diens eventuele vertegenwoordiger dient het volgende te worden vastgelegd:
Nederlandse rechtspersonen
Van naar Nederlands recht opgerichte rechtspersonen dient het volgende te worden vastgelegd:
Van de rechtspersoon:
Van de vertegenwoordiger van de rechtspersoon:
Buitenlandse rechtspersonen
Van buitenlandse rechtspersonen dient het volgende te worden vastgelegd:
Van de rechtspersoon:
Van de vertegenwoordiger van de rechtspersoon:
Verificatie van de vertegenwoordiger met een persoonsidentificerend document is niet vereist In de derde stap van CDD moeten de clientgegevens worden geverifieerd. Meer hierover volgt in ons volgende blog CDD in 10 stappen: Stap 3 – Verifieer uw client.