Skip to content
De Aangepaste Leidraad Wwft van de Kansspelautoriteit_

De Aangepaste Leidraad Wwft van de Kansspelautoriteit

Leestijd: 2 min.

De snel evoluerende gokwereld vereist strikte naleving van wet- en regelgeving om integriteit en veiligheid te waarborgen. De Kansspelautoriteit (Ksa) speelt hierbij een cruciale rol. Sinds 2012 is de Ksa verantwoordelijk voor de handhaving van de Kansspelwet (Wok) en sinds 2016 houdt zij toezicht op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Ontdek in deze blog de recente aanpassingen van de Wwft-richtlijnen door de Ksa en wat dit betekent voor kansspelaanbieders.

De recente aanpassingen van de Wwft-beleidslijnen zijn het resultaat van gedegen onderzoek, signalen van consumenten en waardevolle input van vergunninghouders sinds de inwerkingtreding van de Wet Kansspelen op Afstand (Koa) op 1 april 2021. De Ksa heeft de leidraad herzien om spelaanbieders beter te ondersteunen bij het naleven van hun Wwft-verplichtingen.

Relevante Wetgeving en Praktische Handvatten

De Wwft is van toepassing op zowel online als fysieke kansspelaanbieders en verplicht exploitanten om klanttransacties te monitoren en ongebruikelijke transacties te melden bij de Nederlandse Financiële Inlichtingen Eenheid (FIU). De gewijzigde richtlijn biedt specifieke instrumenten om aan deze verplichtingen te voldoen, waaronder een stappenplan voor het uitvoeren van een cliëntenonderzoek. Dit stappenplan omvat de identificatie en verificatie van de identiteit van de klant, het toekennen van een risicoprofiel en de voortdurende controle op de zakelijke relatie en transacties.

Stakeholder Consultaties en Belangrijke Aanpassingen

Voordat de richtlijnen werden afgerond, consulteerde de Ksa verschillende belanghebbenden, waaronder toezichthouders, advocatenkantoren, verkopers en brancheverenigingen. De ontvangen reacties leidden tot waardevolle aanpassingen, zoals het scheiden van de onderzoeksmissie naar de preventie van kansspelverslaving en het klantenonderzoek van de Wwft om verwarring te voorkomen.

De Rol van de Ksa

De Ksa benadrukt dat deze richtlijn wet- en regelgeving niet vervangt. De handhaving is gebaseerd op het bestaande wettelijke kader, en de richtlijnen dienen als praktische leidraad voor naleving. Deze gewijzigde Wwft-leidraad maakt het voor de kansspelindustrie eenvoudiger om aan de huidige wetgeving te voldoen, dankzij overleg met belanghebbenden en specifieke aanpassingen.

Bij SCOPE FinTech Solutions begrijpen we de complexiteit van het naleven van de Wwft in de kansspelindustrie. Onze geavanceerde tools en expertise helpen uw organisatie om te voldoen aan de nieuwste richtlijnen en uw nalevingsprocessen te optimaliseren.

SCOPE FinTech Solutions heeft de middelen uw bedrijf te ondersteunen bij het naleven van de aangepaste Wwft-richtlijnen van de Ksa, dus start uw proefaccount nu!

Source: Kansspelautoriteit (2023, 18 December). Leidraad Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) De Wwft in de kansspelsector. Consulted from https://kansspelautoriteit.nl/publish/library/24/leidraad_wwft_december_2023.pdf