Skip to content

De UBO check

Achterhaal de UBO (Ultimate Beneficial Owner) of mogelijke UBO met de SCOPE CDD On Demand oplossing binnen enkele minuten. 

De Ultimate Beneficial Owner (UBO) achterhalen

UBO staat voor “Ultimate Beneficial Owner” en in het Nederlands wordt er vaak gesproken van de uiteindelijk belanghebbende. Een Wwft-plichtige instelling is verplicht om de indentiteit van de UBO te achterhalen. De reden dat een UBO vast gesteld moet worden is om te voorkomen dat er – onbewust – zaken wordt gedaan met natuurlijke personen die kwade bedoelingen hebben, zoals witwassen en zich willen verschuilen achter een rechtspersoon.

Er zijn meerdere criteria om een persoon als UBO te kwalificeren. Deze criteria zijn; het houden van het uiteindelijke eigendom of het hebben van de uiteindelijke zeggenschap in een rechtspersoon via het houden van aandelen, stemrechten, eigendomsbelang of andere middelen.

Zodra u een UBO heeft geïdentificeerd is het van belang om de UBO te screenen. U voert een compliance check uit om te achterhalen of de UBO een hoger risico op witwassen of financiering van terrorisme met zich meebrengt.

Hoe kan SCOPE CDD On Demand u hierbij helpen?

CDD On Demand biedt een online platform, waarbij de KvK-registraties van uw cliënt worden opgevraagd. U voert een bedrijfsnaam (en vestigingsplaats), of het Kamer van Koophandel nummer in. CDD On Demand neemt dan het grootste deel van het werk uit handen. Bedrijfsstructuren worden binnen een minuut inzichtelijk gemaakt en personen die gelinkt zijn aan het bedrijf worden weergegeven. Wanneer u met een cliënt in gesprek bent, kunt u dus direct verifiëren hoe de bedrijfsstructuur in elkaar zit.

U voert een bedrijfsnaam en/of vestigingsplaats of Kamer van Koophandel nummer in.

De CDD On Demand oplossing achterhaalt de bedrijfsstructuren en contactpersonen.

U krijgt een (mogelijke) UBO en bedrijfsstructuur die u met uw cliënt kan verifiëren.

Voorbeeld van een UBO rapport van de CDD On Demand oplossing. De namen en bedrijven zijn fictief.

Wanneer is iemand een UBO?

Volgens de Belastingdienst is een UBO een natuurlijk persoon die: 

  • een belang heeft van meer dan 25% in het kapitaal van de rechtspersoon; 
  • meer dan 25% van de stemrechten kan uitoefenen in de algemene vergadering;
  • begunstigde is van meer dan 25% van het vermogen van de rechtspersoon.

Bronnen voor het UBO onderzoek

Middels UBO check van CDD On Demand wordt geprobeerd te achterhalen wie de UBO achter een bedrijf is. De controle vraagt geautomatiseerd uittreksels bij de Kamer van Koophandel op. Deze uittreksels worden geanalyseerd en de betrokken personen en bedrijven worden in kaart gebracht. Wanneer de structuur helder is wordt getracht vast te stellen welke persoon of personen de UBO’s zijn. 

De uitkomst van het onderzoek zijn natuurlijke personen en gerelateerde bedrijven. 

Deze service is alleen beschikbaar voor Nederlandse bedrijven. Indien de zoekopdracht leidt tot een bedrijf buiten Nederland, wordt getracht een zogenaamde “UBO connectie” aan te geven. Dit is de persoon die zeer waarschijnlijk zou moeten weten wie de UBO is.