Skip to content

De UBO check

Achterhaal de UBO (Ultimate Beneficial Owner) of de potentiële UBO binnen enkele minuten met de SCOPE CDD On Demand oplossing.

U ontvangt binnen één minuut een rapport die de bedrijfsstructuren inzichtelijk maakt en een UBO aanwijst of een voorspelling doet van de mogelijk de UBO. 

Hoe kan SCOPE CDD On Demand u helpen bij het vinden van de UBO?

Er zijn twee manieren om de UBO te achterhalen in CDD On Demand. U kunt de UBO vinden door te zoeken in het UBO-register van de KvK, of door gebruik te maken van het eigen UBO-onderzoek van CDD On Demand.

Het UBO-register

SCOPE CDD On Demand voert een UBO-onderzoek uit in het UBO-register van de KvK. U zoekt met behulp van onze SCOPE CDD software op een zakelijke entiteit en u krijgt, indien beschikbaar, de bij de KvK geregistreerde UBO’s in het UBO-register.

Het UBO-onderzoek

Het SCOPE CDD UBO-onderzoek voert een UBO-onderzoek uit op basis van de inschrijvingen van ondernemingen in het handelsregister. Op basis van het KvK-nummer of de bedrijfsnaam wordt de KvK-uittreksel database doorzocht om de UBO te achterhalen.

Zoek in het UBO-register van de KvK

De SCOPE CDD UBO Register Check voert u een UBO-onderzoek uit in het UBO Register van de KvK. U zoekt met behulp van onze SCOPE CDD software op een zakelijke entiteit en u krijgt, indien beschikbaar, de geregistreerde UBO’s in het UBO-register. Deze optie werkt goed voor zowel nieuwe als oudere zakelijke entiteiten omdat beide verplicht zijn de UBO’s te registreren. 

Het SCOPE CDD UBO onderzoek

CDD On Demand biedt een online platform waarin de KvK-registraties van uw cliënt kunnen worden opgevraagd. U voert een bedrijfsnaam met vestigingsplaats of het KvK-nummer in, en CDD On Demand neemt dan het grootste deel van het werk uit handen. Binnen één minuut krijgt u een overzicht van de bedrijfsstructuur, hierin geeft de CDD On Demand oplossing aan:

  • welke persoon/personen de UBO is/zijn, of;
  • welke persoon/personen de mogelijke UBO kan/kunnen zijn, of;
  • welke persoon/personen u kan/kunnen leiden naar de UBO.

Wanneer u met een cliënt in gesprek bent kunt u door middel van CDD On Demand direct verifiëren hoe de bedrijfsstructuur in elkaar zit.

U voert een bedrijfsnaam en/of vestigingsplaats of KvK-nummer in.

De CDD On Demand oplossing achterhaalt de bedrijfsstructuren en contactpersonen.

U krijgt een (mogelijke) UBO en bedrijfsstructuur die u met uw cliënt kan verifiëren.

U voert een bedrijfsnaam en/of vestigingsplaats of KvK-nummer in.

De CDD On Demand oplossing achterhaalt de bedrijfsstructuren en contactpersonen.

U krijgt een (mogelijke) UBO en bedrijfsstructuur die u met uw cliënt kan verifiëren.

Voorbeeld van een UBO rapport van de CDD On Demand oplossing. De namen en bedrijven zijn fictief.

De Ultimate Beneficial Owner (UBO)

UBO staat voor “Ultimate Beneficial Owner” en in het Nederlands wordt er vaak gesproken van de uiteindelijk belanghebbende. Een Wwft-plichtige instelling is verplicht om de identiteit van de UBO te achterhalen. De reden dat een UBO vastgesteld moet worden is om te voorkomen dat er – onbewust – zaken wordt gedaan met natuurlijke personen die kwade bedoelingen hebben (zoals witwassen) en zich willen verschuilen achter een rechtspersoon.

Er zijn meerdere criteria waarop een persoon als UBO geclassificeerd wordt. Deze criteria betreffen het houden van het uiteindelijke eigendom of het hebben van de uiteindelijke zeggenschap in een rechtspersoon via het houden van aandelen, stemrechten, eigendomsbelangen of andere middelen.

Zodra u een UBO heeft geïdentificeerd is het van belang om de UBO te screenen. U voert een compliance check uit om te achterhalen of de UBO een hoger risico op witwassen of financiering van terrorisme met zich meebrengt.

Wanneer is iemand een UBO?

Volgens de Belastingdienst is een UBO een natuurlijk persoon die:

  • een belang heeft van meer dan 25% in het kapitaal van de rechtspersoon;
  • meer dan 25% van de stemrechten kan uitoefenen in de algemene vergadering;
  • begunstigde is van meer dan 25% van het vermogen van de rechtspersoon.

Bronnen voor het UBO onderzoek

Middels een UBO check van CDD On Demand wordt geprobeerd te achterhalen wie de UBO achter een bedrijf is. De controle vraagt geautomatiseerd uittreksels bij de Kamer van Koophandel op. Deze uittreksels worden geanalyseerd en de betrokken personen en organisaties worden in kaart gebracht. Wanneer de structuur helder is wordt getracht vast te stellen welke persoon (of personen) de UBO is/zijn.

De uitkomst van het onderzoek zijn natuurlijke personen en gerelateerde organisaties.

Deze service is alleen beschikbaar voor Nederlandse bedrijven. Indien de zoekopdracht leidt tot een bedrijf buiten Nederland, wordt getracht een zogenaamde “UBO connectie” aan te geven. Dit is de persoon die zeer waarschijnlijk zou moeten weten wie de UBO is.