KVK uittreksels UBO-register niet beschikbaar


UBO check mogelijk via KVK uittreksels uit het handelsregister

Leestijd: 2 min.

Sinds dinsdag 22 november zijn de UBO-gegevens niet meer openbaar en is het niet meer mogelijk om een KVK uittreksel UBO-register aan te vragen.

Minister Kaag van het ministerie van Financiën heeft KVK gevraagd per direct tijdelijk geen informatieverstrekkingen uit het UBO-register meer te verzorgen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie op vragen van een Luxemburgse rechter, in een zaak waarbij een vennootschap de publiekelijke toegang tot haar gegevens in het UBO-register wilde beperken.

Voor gebruikers van de SCOPE FinTech-oplossingen betekent dit dat er momenteel geen gebruik gemaakt kan worden van de UBO-check op basis van het KVK UBO-register. Gelukkig bestaat er nog een mogelijkheid om de UBO te achterhalen via SCOPE CDD, namelijk de UBO-check op basis van KVK-uittreksels uit het handelsregister. 

Het SCOPE CDD UBO-onderzoek

CDD On Demand biedt een online platform waarin de KvK-registraties van uw cliënt kunnen worden opgevraagd. U voert een bedrijfsnaam met vestigingsplaats of het KvK-nummer in, en CDD On Demand neemt dan het grootste deel van het werk uit handen. Binnen één minuut krijgt u een overzicht van de bedrijfsstructuur, hierin geeft de CDD On Demand oplossing aan:

  • welke persoon/personen de UBO is/zijn, of;
  • welke persoon/personen de mogelijke UBO kan/kunnen zijn, of;
  • welke persoon/personen u kan/kunnen leiden naar de UBO.

Wanneer u met een cliënt in gesprek bent kunt u door middel van CDD On Demand direct verifiëren hoe de bedrijfsstructuur in elkaar zit.

De Ultimate Beneficial Owner (UBO)

UBO staat voor “Ultimate Beneficial Owner” en in het Nederlands wordt er vaak gesproken van de uiteindelijk belanghebbende. Een Wwft-plichtige instelling is verplicht om de identiteit van de UBO te achterhalen. De reden dat een UBO vastgesteld moet worden is om te voorkomen dat er – onbewust – zaken wordt gedaan met natuurlijke personen die kwade bedoelingen hebben (zoals witwassen) en zich willen verschuilen achter een rechtspersoon.

Er zijn meerdere criteria waarop een persoon als UBO geclassificeerd wordt. Deze criteria betreffen het houden van het uiteindelijke eigendom of het hebben van de uiteindelijke zeggenschap in een rechtspersoon via het houden van aandelen, stemrechten, eigendomsbelangen of andere middelen.

Zodra u een UBO heeft geïdentificeerd is het van belang om de UBO te screenen. U voert een compliance check uit om te achterhalen of de UBO een hoger risico op witwassen of financiering van terrorisme met zich meebrengt.

Recommended Posts