CDD On Demand

shutterstock_181823879

Vijf vragen aan de directeur

Leestijd: 2 min.

In het kort

Een kort stukje over Fred van ’t Hoff; oprichter van SCOPE FinTech Solutions in 1987. Er zijn hem een aantal vragen gesteld die hij heeft beantwoord.

Vertel ons iets over jezelf, zowel over het werk als je vrije tijd?

Fred van ‘t Hoff, geboren in 1955, 26 jaar getrouwd met een lieve vrouw en trotse vader van een jonge man van 24 en een mooie vrouw van 23. We wonen in meerdere gebieden in Europa en in British Columbia.

Grappig genoeg komt alles wat ik toen ik jong was deed nu terug in mijn leven, zoals zoutwater vissen, wandelen in de duinen, het strandleven en het bouwen van plastic schaalmodellen in de winter. Alle simpele dingen zijn wat mij betreft goed.

Ik ben in 1977 begonnen met werken in de ICT. Ik heb gewerkt voor Burroughs (nu bekend als Unisys) Nederland in verschillende verkoopfuncties. In 1987 begon ik mijn eigen softwarebedrijf in wat we nu CRM noemen. De naam van dit bedrijf is SCOPE marketing technology. Inmiddels is CRM een commodity geworden en dat is niet wat we het liefst verkopen. In 2016 zijn we de nieuwe productlijn gestart met de SCOPE KYC Cloud portal.

 
Welk product biedt je aan?

In 1987 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een (MS-DOS) CRM-systeem voor pc-netwerken. In 1996 werd dit gevolgd door een Windows-versie gebaseerd op MS Access, ODBC en een relationele database. We waren een Nederlandse marktleider in CRM van 1995 – 2005. De markt ging van een Blue Ocean naar een Red Ocean. Dit hebben we niet gewonnen, en we zijn waarschijnlijk de laatste originele Nederlandse CRM-leverancier. We werken al 35 jaar op dit gebied en we behouden nog steeds grote klanten met onze eigen SCOPE CRM-systemen.

De belangrijkste producten waar we nu aan werken zijn RegTech-producten zoals Customer Due Diligence en Know Your Customer oplossingen die gebouwd zijn in de cloud.

 

Hoe ben je op het idee gekomen en heb je het vanaf de lancering tot aan de eerste klanten meegenomen?

“Computers? Moeten we met computers werken? Ik dacht dat we computers moesten verkopen?”  Dat zei een van mijn collega’s toen hij hoorde dat hij met een computersysteem moest werken. Ik was verrast dat de algemene verkoopafdeling in 1982 niet met software werkte. Ik zag veel mogelijkheden zoals direct mail, forecasting, cold calling enzovoort. Daarom begon ik mijn eigen bedrijf bij mij thuis, dat was het begin van een interessante reis na tien jaar in Burroughs / Unisys.

In 2016 maakten we winst, maar we hadden geen grote projecten. Daarom hebben we besloten om een nieuw product te bouwen in  Microsoft Azure, dit was de SCOPE KYC Cloud portal. Het idee kwam bij een van onze CRM-klanten in vermogensbeheer vandaan. Dit was een groot project en ik denk dit waarschijnlijk het beste product is dat we ooit hebben gebouwd.

Een Duitse softwareleverancier kwam naar ons toe en wilde een ‘KYC-systeem’ voor een klant. Wat ze echt nodig hadden, was een Customer Due Diligence onboarding straat, daarom zijn we begonnen me de ontwikkeling van dat product. Na een paar maanden hadden we een werkende oplossing en is de verkoop gestart. Al snel werd duidelijk dat de beste strategie is om met softwarepartners te werken aan een verticale oplossing. We hebben ongeveer vijf partners die ons CDD-product in hun softwareoplossing hebben ingebouwd en dit aantal stijgt snel.

 

Welke belangrijke trends en kansen moeten we in de gaten houden in de (Europese) FinTech?

De klant krijgt steeds meer toegang tot ICT en kennistoepassingen zoals Robo-investeerders. De gemiddelde klant heeft betere ICT-functionaliteit dan de gemiddelde leverancier. Dit is nieuw. Grote techneuten zoals Google, Apple en Amazon versterken dit.

Grote technologische bedrijven zullen ook van start gaan met het aanbieden van aanvullende financiële producten zoals Apple pay. Met de huidige rente wordt het hypotheekbedrijf gebaseerd op crowdfunding. Robots zullen de markt betreden.

Als mensen hun privacy terug willen, kan dit veranderen, omdat deze financiële tools van grote technologische bedrijven ten koste gaan van de persoonlijke privacy.

 
Wat staat er op je boekenplank/ leeslijst?

Ik heb veel sciencefictionboeken gelezen. Vooral Jack Vance en Isaac Asimov. Ook Japanse boeken over geschiedenis en beroemde samoerai zoals Musashi staan in de boekenkast. Ik heb ook veel spirituele boeken over het hiernamaals en filosofische boeken. Het laatste boek wat ik heb gelezen is de biografie van Johan Cruijff door Auke Kok.