Skip to content
Welke risicofactoren spelen een rol bij het cliëntonderzoek voor de Wwft?

Welke risicofactoren spelen een rol bij het cliëntonderzoek voor de Wwft?

Leestijd: 4 min.

Bij het uitvoeren van een klantenonderzoek in het kader van de Wwft (Wet voorkoming witwassen en financieren van terrorisme) is het van belang om risico’s te identificeren en te beheersen. Er zijn meerdere risicofactoren die hierbij een rol kunnen spelen, waaronder:

  • Klantenrisico: Dit betreft de kans dat een specifieke klant misbruik maakt van het financiële systeem voor witwassen of financieren van terrorisme.
  • Productrisico: Dit betreft de kans dat een specifiek product of dienst misbruikt wordt voor witwassen of financieren van terrorisme.
  • Jurisdictierisico: Dit betreft de kans dat witwassen of financieren van terrorisme plaatsvindt in een specifieke juridische context, zoals een land of een regio.
  • Transactierisico: Dit betreft de kans dat een specifieke transactie misbruikt wordt voor witwassen of financieren van terrorisme.
  • Distributierisico: Dit betreft de kans dat een specifiek kanaal, zoals internetbankieren of geldautomaten, misbruikt wordt voor witwassen of financieren van terrorisme.
  • Relatie risico: Dit betreft de kans dat een specifieke zakelijke relatie misbruikt wordt voor witwassen of financieren van terrorisme.

In de praktijk worden vaak meerdere van deze factoren meegenomen in een clientonderzoek voor de Wwft. Het is van belang om te weten dat het identificeren en beheersen van deze risico’s niet alleen gebeurt bij verificatie van de klant, maar ook bij het verrichten van transacties en het monitoren van de relatie.