Leestijd: 4 min.
De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod), heeft 11 januari het jaarrapport van 2020 naar buiten gebracht. Er werden maar liefst 900 onderzoeken afgerond waarvan 319 van deze onderzoeken het verzoek uit het buitenland kwam.
Een groot deel van deze onderzoeken leidde tot succesvolle samenwerkingen tussen binnen- en buitenlandse opsporingsdiensten. Vooral de grote onderzoeken naar fraude, witwassen en corruptie vragen om een goede samenwerking tussen meerdere partijen, zowel nationaal als internationaal gevestigd. De samenwerkingen met het buitenland zijn steeds van groter belang. Uit het rapport is gebleken dat er steeds meer criminelen naar het buitenland uitwijken voor het witwassen van geld. Dubai, Hongkong en Singapore zijn voor de Fiod geen onbekende plekken als het gaat om witwassen, echter ook Afrika valt sinds kort binnen dit rijtje.
Veel crimineel geld wordt geïnvesteerd in grondstoffen in Afrika, zoals aardappelen, goud en diamanten. Inmiddels wordt er geschat dat er in de afgelopen jaren al voor maar liefst 150 miljoen euro aan landbouwproducten zijn geëxporteerd. Ook wel trade based money laundering genoemd, het contante criminele geld wordt geïnvesteerd in de grondstoffen, die vervolgens worden geëxporteerd en verkocht in het buitenland. Op deze manier lijken de opbrengsten afkomstig van eerlijke handel.
“We waren altijd de club van follow the money, maar dat principe is achterhaald,” zegt Fiod-topman Langerak. “Tegenwoordig jagen we ook op zaken als cryptovaluta, en daarnaast dus op goederenstromen.”
Zolang er de mogelijkheid is voor criminelen om hun contante geld te ‘investeren’, zal de markt geïnfecteerd blijven met misdaadgeld. Daarnaast is de huidige crimineel een stuk slimmer en sluwer dan vroeger. Crimineel geld werd toen voornamelijk gebruikt om als god te leven aan de Spaanse Costa, tegenwoordig wordt het geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld huizen en hotels.
Het is dus belangrijk om bij het cliëntenonderzoek goed te kijken naar verwante landen, om zo goed het geografisch risico te kunnen bepalen. Verder wordt het beoordelen van de sector waarin de cliënt werkzaam is dus een nog groter punt van aandacht. Global Industry Classification Standarts (GICS) identificeert in totaal 3 verschillende ‘lagen’ met 11 sectoren, 24 industriegroepen en 69 industrieën. Aan Wwft-plichtige instellingen de taak om in hun CDD-beleid op te nemen wat de verschillende risico’s zijn van deze sectoren. Uiteraard is het dan ook belangrijk dat deze risico indicatie ook wordt opgenomen in de risicobeoordeling van een (nieuwe) cliënt.
In de SCOPE Client Portal kunt u gemakkelijk een correct cliëntprofiel en een bijpassend risicoprofiel vastleggen. Met behulp van de geïntegreerde CDD-functionaliteiten kunnen verschillende screenings worden uitgevoerd om een risicobeoordeling van de cliënt uit te voeren. Het risicoprofiel wordt opgesteld op basis van verschillende risicocomponenten zoals: geografisch, cliënt (e.g. PEP), functiesoort, sectoren, distributie en bronnen van vermogen.
Het is ook noodzakelijk dat u het cliëntprofiel en het risicoprofiel van de cliënt up-to-date houdt. Het risicoprofiel van de cliënt kunt u in de portal gemakkelijk up-to-date houden door de cliënt op de monitorlijst te plaatsen. De cliënt wordt dan 365 dagen per jaar gecontroleerd op de risicocomponenten en u krijgt een melding zodra er iets wijzigt in de risicostatus van de cliënt. Voor het up-do-date houden van het cliëntprofiel is het noodzaak dat u goed contact onderhoudt met de cliënt. Door een dubbele toegang in het client portal, dual acces, wordt het onderhouden van het cliëntprofiel nog makkelijker. Zowel de medewerkers als de cliënt kunnen naar dezelfde gegevens kijken, zodat er geen ruimte is voor misverstanden.
Wilt u meer informatie over onder SCOPE Client Portal? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in, mail naar info@scope.nl of bel ons op +31 (0) 23 517 9200.
Bronnen:
Jaarbericht FIOD 2020, Opsporend Nederland samen sterk in de fraudebestrijding. (2021, 11 januari). Geraadpleegd van https://www.fiod.nl/jaarbericht-fiod-2020-opsporend-nederland-samen-sterk-in-de-fraudebestrijding/
Voskuil, K. (2021, 11 januari). Met een aardappel of diamant was je crimineel geld prima wit, leren steeds meer criminelen. Geraadpleegd van https://www.parool.nl/nederland/met-een-aardappel-of-diamant-was-je-crimineel-geld-prima-wit-leren-steeds-meer-criminelen~baef3528/